voor kinderen en jongeren
Ik ken een jongen van 9 jaar met PDDnos die ook wel eens 'praat' met een mevrouw. Ik heb hem gevraagd wat hij belangrijk vindt om vooraf te weten van een therapeut. Hij zei graag te willen weten hoe die persoon heet, hoe oud ze is, wat diegene zoal doet en wat wij samen gaan doen en op welke manier (met boekjes of spel ofzo), en hoe mijn werkkamer eruit ziet. Omdat ik denk dat dit mogelijk voor meer kinderen geldt hier een korte opsomming:
mijn naam
Felicia Stoutjesdijk
leeftijd
Ik ben geboren in 1970, dus reken maar uit.
wat doe ik zoal?
Ik praat en speel met kinderen. Soms alleen met jou en soms samen met jou en je papa of mama.
met welke kinderen?
Kinderen die vaak verdrietig, boos, bang of druk of allemaal tegelijk zijn en die daardoor problemen op school, thuis en/of daarbuiten ervaren.
wat gaan wij samen doen?
Dit is een lastige vraag om vooraf te beantwoorden. Dit hangt namelijk af van jouw vraag en wat er aan de hand is. Dit gaan we eerst samen uitzoeken. Hiervoor praten of spelen wij een aantal keer samen. Soms vraag ik jou en/of je ouders of leerkracht op school een vragenlijst in te vullen. Ik ga ook met je ouders praten. Als je een voogd of pleegzorgwerker hebt zal ik hen hier ook in betrekken. Als we weten hoe we jou het beste kunnen helpen, gaan we aan de slag. Dit kan alleen praten zijn, of een werkboek invullen, experimentjes doen (kijken of je gedachten kloppen), of spelen, verven, knutselen. Spelen doen we uiteraard niet zomaar, maar om samen te zoeken hoe je klachten te begrijpen zijn en om samen uit te zoeken hoe het eventueel anders zou kunnen.
Kijk voor meer informatie naar Theraplay en CGT. Of lees het boek 'mijn eeste (kinder)boek over speltherapie'.
hoe ziet de therapiekamer eruit?
Het is een vierkante kamer. Er staat een bank en er liggen kussens op de grond. Ik heb een tafel waaraan we kunnen werken. En mijn eigen werktafel. Ook staat er een kast vol spelletjes en materialen als verf, bellenblaas, klei. Ik hoop dat jij het net zo'n gezellige kamer vindt als ik.